Snoeien

Bij het aanbreken van de lente wordt het weer tijd om lekker in de tuin bezig te zijn. Van groenblijvende struiken snoei je de dode takken en alle afgestorven materiaal ruim je op. Het snoeien zorgt ervoor dat de plant weer ruimte krijgt om te groeien en veel planten, struiken en bomen bloeien mooier als ze op de juiste wijze gesnoeid zijn. Om meer zuurstof in de bodem te krijgen, zorg je voor het losmaken van de grond waar mogelijk is. Tegelijkertijd kan er dan wat meststoffen gemengd worden met de aarde, zodat de groei bevorderd wordt.

   

Het gazon

Na de laatste vorst mag ook het gazon weer gemaaid en verzorgd worden. Bij aanwezigheid van veel mos moet er geverticuteerd worden. Voor een goed herstel van het gazon is het belangrijk dat er wordt bemest en op kale plekken mag er graszaad bij worden gezaaid. Bij erg droog weer, goed sproeien. Wanneer er voor een goede beluchting van het gazon wordt gezorgd kan het water weer bij de wortels terecht komen, als dit niet gebeurt zal bij het sproeien of een flinke regenbui het water op het grasveld blijven staan. Zo wordt het soppig en zal het gras niet groeien. Het beluchten kan gemakkelijk worden gedaan met een prikroller.

Bestrating

Nu de winter weer voorbij is, mag de bestrating ook opgefrist worden. Weg met de groene aanslag. Een terras dat altijd nat en vochtig is, zal daar veel meer last van hebben. Dat is wel iets om bij de aanleg van het terras rekening mee te houden. Een gecoate tegel heeft een extra beschermlaag, zodat ze vocht- en vuil werend zijn en zijn ze gemakkelijk schoon te houden.

Geïmpregneerde tegels hebben ook een extra beschermlaag, maar die zorgen dat krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar zijn. Deze tegel is wel wat gevoeliger voor vlekken en aanslag dan een gecoate tegel. De bescherming op gecoate of geïmpregneerde tegels zullen in de loop der jaren wel wat vervagen. Om ze opnieuw te beschermen zijn er verschillende onderhoudsmiddelen verkrijgbaar. Het terras reinigen met een hogedrukreiniger wordt afgeraden, niet alle soorten tegels zijn hier geschikt voor. De toplaag wordt poreus gemaakt en heeft zo meer kans op vuil en groene aanslag te hechten.

Heeft u keramische tegels? Dan zijn deze gemakkelijk in onderhoud en eenvoudig schoon te maken. Doordat de tegels op een hoge temperatuur zijn gebakken ontstaat er een harde tegel, die kras- en kleurvast zijn. Ze zijn niet glad door de meegebakken anti-sliplaag, hierdoor hecht vuil en groene aanslag minder goed. Een nadeel is dat keramische tegels niet veel vocht opnemen, dat heeft tot gevolg dat de tegels langer nat blijven. Keramische tegels zijn in vele kleuren, print of structuur verkrijgbaar.

Heeft u vragen over het onderhoud van uw tuin? Of wenst u dat wij het onderhoud regelmatig voor u verzorgen. Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel 0348 – 444 519. Wij verzorgen het onderhoud voor particuliere en zakelijke klanten!